VZL 1998, 67(5):166-168
TOXIKOLOGICKÁ CHARAKTERISTIKA RICINU
- Katedra toxikologie Vojenské lékařské akademie J. E. Purkyně, Hradec Králové
Jako ricin bývá označována směs glykoproteinů izolovaných Ze semen skočce obecného (Ricinus communis L.). Ricin je řazen do skupiny tzv. lektinů, což jsou proteiny, resp. glykoproteiny, izolované z různých přírodních zdrojů schopné aglutinovat žívočišné buňky a vytvářet precipitační komplexy s karbohydráty (1). Až dosud byly tyto látky izolovány Ze semen různých rostlin, což je i případ ricinu, Z kořenů a kůry, z plísní, bakterií, mořských hub a sasanek, plžů, rybích jiker, tělesných tekutin bezobratlých živočichů a z membrán savčích buněk (2-4)....
Keywords: Ricin; Toxický protein; Lektin; Intoxikace
Published: November 1, 1998 Show citation