VZL 2001, 70(1):11-13
A LITTLE INFORMATION ABOUT MILK
- Ústřední vojenský zdravotní ústav, Praha
Autoři informují o výsledcích Studie, jejímž cílem bylo zjistit spotřebu mléka a mléčných výrobků u vojáků základní služby a určit, jak tuto spotřebu ovlivňuje systém vojenského stravování. Studie „STRAVA 98“ sledující plnění doporučených dávek ve stravě vojáků základní služby a jejich subjektivni hodnocení ukázala, že Se doporučená dávka mléka plní pouze na 41 % a u mléčných výrobků na 68 %, pouze u sýrů je plnění relativně vysoké - 92 %. Jen 7 % dotázaných vojáků udalo, že vůbec nepije mléko, Zato značné procento do
tázaných kritizovalo ve svém vyjádření nedostatečnou nabídku mléčných produktů ve vojenské stravě. Těmto otázkám je vhodné věnovat pozornost při sledování stavu výživy a stravování vojsk AČR.
Keywords: Mléko; Vstřebatelný vápník; Doporučená dávka Ca; Kysané mléčné produkty; Intolerance mléka
The authors inform us about the results of their study the aim of which was to determine the consumption of milk and dairy products by Czech Army conscripts and to ascertain how this consumption is influenced by their military diet. The study, called "STRAVA 98", which observes how recommended rations in the diet of conscripts are met and the subjective evaluation of the rations showed that conscripts got only 41% of the recommended ration of milk and 68% of the recommended ration of dairy products. Only with cheese is the percentage relatively high with (92%). Seven percent of soldiers asked stated that they do not drink milk at all. But quite a high percentage of soldiers asked criticised in their statements the insufficient amount of dairy products in their military diet. It is necessary to pay attention to these questions when observing the state of nutrition and diet in Czech Army personnel.
Keywords: Milk; Absorbable calcium; Recommended Ca ration; Sour dairy products; Milk intolerance
Published: February 1, 2001 Show citation