VZL 2001, 70(3):132-136

CHEMOPROTECTIVE SUBSTANCES IN THE FOOD - CONTEMPORARY STATE OF THE ART AND PERSPECTIVES

Zdeněk Zloch
Ústav hygieny Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni

Chemoprotektivní látky jsou přirozené látky obsažené v potravinách rostlinného původu. Jsou biologicky aktivními faktory lidské výživy s převažujícím přiznivým efektem na lidské zdraví, zejména antikarcinogenním a antisklerotickým. Převažují antioxidační obranné mechanismy jejich účinku a regulace enzymů zapojených do pochodů detoxikací, signální transdukce, dělení buněk a jejich apoptózy a do látkové přeměny lipidů. Dostatečný a pravidelný příjem chemoprotektivních látek v potravě podporuje zdraví a snižuje riziko degenerativních a dalších nemocí.

Keywords: Chemoprotektivní látky; Antioxidanty; Antikarcinogeny; Ovoce; Zelenina

Chemoprotective substances comprise a large (broad) group of natural substances occurring in plant foods. In humans, they exert a lot (plenty) of biological effects mostly by having a favourable influence on the health, especially as anticarcinogens and antiatherogenic agens. Antioxidant defense mechanisms as well as a stimulation and/or inhibition of enzymes engaged in various metabolic or regulation processes such as controlling the detoxification activities, signal transduction, cell division and apoptosis and lipid metabolism are of the particular significance regarding the biological activites of these substances. A support and promotion of health through prevention of cardiovascular and tumor diseases and the reduction of the other health risks is a very real consequence of sufi‘icient and regular intake offood containing the chemoprotective factors.

Keywords: Chemoprotective substances; Antioxidants; Anticancerogens; Fruit; Vegetables

Published: June 1, 2001  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Zloch, Z. (2001). CHEMOPROTECTIVE SUBSTANCES IN THE FOOD - CONTEMPORARY STATE OF THE ART AND PERSPECTIVES. Vojenské Zdravotnické Listy70(3), 132-136
Download citation