VZL 2003, 72(4):153-157
THE EFFECTIVENESS OF NUTRITIONAL INTERVENTION PROGRAMMES FOCUSED ON THE CHILDREN’S POPULATION
- Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno
V letech 1993-1995 uspořádal Ústav preventivního lékařství Lékařskéfakulty v Brně tři výživové intervenčníprogramy: „5x denně", „Elixír M“ a „Potravinová pyramida“ S cílem zlepšit znalosti o výživě u dětí prvního stupně, a pozitivně tak ovlivnit jejich stravovací návyky. Naše současná studie se snažila zhodnotit dlouhodobý efekt těchto programů, tj. zda intervenované děti (dnes 14-15leté) i dnes znají zásady „zdravé“ výživy, a srovnat je s dětmi z neintervenovaných škol. Výsledky ukázaly, že téměř 3/4 dětí si na intervenci z I. stu pně nevzpomíná. Konzumace ovoce a zeleniny (m=2,75 porcí; mo,me=2) a mléka a mléčných výrobků (m=1,68 porcí; mo,me=1) nebyla uspokojivá. Jedinými faktory, které pozitivně Ovlivňovaly správnost odpovědí (znalosti u oblasti hygieny výživy a výživových doporučení odpovídající věku) a Stravovací návyky (konzumace ovoce, zeleniny a mléčných výrobků) byly dívčí pohlaví a studium na víceletém gymnáziu. Intervence neměla na výsledky vliv, což poukazuje na nedostatečnost jednorázových programů u mladších dětí.
Keywords: Děti; Výživa; Intervenční programy; 5x denně; Potravinová pyramida
From 1993 to 1995 three nutritional intervention programmes were organized by the Department of Preventive Medicine, at the Medical Faculty in Brno: ”Five Times a Day“, “The Elixir M“ and “Food Guided Pyramid“. Their aim was to improve young children’s knowledge about nutrition and consequently to positively influence their dietary habits. Our study tried to evaluate the long-term ejfects of these programmes, i. e. hether children from the schools with intervention programmes (presently aged 14-15 years) have maintained their knowledge of “healthy nutrition“ and to compare them with children without intervention programmes. The results showed that nearly three quarters of pupils no longer remember intervention programmes. The consumption offruits and vegetables (m=2.75 portions; m0,me=2) and ofmilk and dairy products (m=1.68 portions; m0,me=1) was not satisfactory. The only factors that positively influenced correct answers (knowledge of the nutritional hygiene and dietary guidelines adapted to age) and dietary habits (consumption off ruits, vegetables, milk and dairy products) were female gender and elective schools. The intervention did not have any impact on the results; this fact indicates the insufficiency of single programmes in young children.
Keywords: Children; Nutrition; Intervention programmes; “Five Times a Day”; “Food Guided Pyramid”
Published: August 1, 2003 Show citation