VZL 2003, 72(4):170-172
CHANGES IN HEALTH AND THE NUTRITIONAL STATE IN OBESE PERSONS AFTER WEIGHT REDUCTION
- 1 Ústav hygieny Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni
- 2 I. interni klinika Fakultni nemocnice, Plzeň
- 3 Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky Fakultní nemocnice, Plzeň
Práce testuje hypotézu vlivu kalorické restrikce (CR) na antioxidační stav organismu u obézních pacientů v průběhu redukční terapie nízkoenergetickou dietou. Dosažením redukce hmotnosti v průměru o 10% dietou o obsahu 5 MJ s vysokým podílem ovoce a zeleniny (1,7 MJ) se statistický významně zvýšil HDL a celkový antioxidační potenciál. Produkty lipoperoxidace v plazmě zvýšená lipolýza u hubnoucích zřejmě zvyšuje, metoda použitá k jejich stanovení ale není specifická. Nevýznamně se zvyšuje i aktivita glutathionperoxidázy.
Keywords: Nízkoenergetická dieta; Energetická (kalorická) restrikce; Antioxidační obrana; Oxidační poškození; Lipoperoxidace;Celková antioxidační kapacita
This study tests the hypothesis of the caloric restriction effect on the antioxidative state of the organism in obese patients during the course of reduction therapy with a low energy diet. By achieving an average weight reduction of 10% using a diet with 5 MJ contents and with a high proportion off ruits and vegetables (1.7 MJ), HDL and total antioxidative potential have increased significantly statistically. An increased lipolysis in ersons reducing their weight probably increases the lipoperoxidation products in plasma. The method used for their determination is not, however, specific. The glutathionperoxidase activity is not increasing significantly.
Keywords: Low energy diet; Energy (caloric) restriction; Antioxidative defence; Oxidation damage; Lipoperoxidation; Totalantioxidative capacity
Published: August 1, 2003 Show citation