VZL 2003, 72(4):170-172

CHANGES IN HEALTH AND THE NUTRITIONAL STATE IN OBESE PERSONS AFTER WEIGHT REDUCTION

Jan Čelakovský1, Dana Müllerová1, Zdeněk Zloch1, Dagmar Matějková2, Jaroslav Racek3
1 Ústav hygieny Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni
2 I. interni klinika Fakultni nemocnice, Plzeň
3 Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky Fakultní nemocnice, Plzeň

Práce testuje hypotézu vlivu kalorické restrikce (CR) na antioxidační stav organismu u obézních pacientů v průběhu redukční terapie nízkoenergetickou dietou. Dosažením redukce hmotnosti v průměru o 10% dietou o obsahu 5 MJ s vysokým podílem ovoce a zeleniny (1,7 MJ) se statistický významně zvýšil HDL a celkový antioxidační potenciál. Produkty lipoperoxidace v plazmě zvýšená lipolýza u hubnoucích zřejmě zvyšuje, metoda použitá k jejich stanovení ale není specifická. Nevýznamně se zvyšuje i aktivita glutathionperoxidázy.

Keywords: Nízkoenergetická dieta; Energetická (kalorická) restrikce; Antioxidační obrana; Oxidační poškození; Lipoperoxidace;Celková antioxidační kapacita

This study tests the hypothesis of the caloric restriction effect on the antioxidative state of the organism in obese patients during the course of reduction therapy with a low energy diet. By achieving an average weight reduction of 10% using a diet with 5 MJ contents and with a high proportion off ruits and vegetables (1.7 MJ), HDL and total antioxidative potential have increased significantly statistically. An increased lipolysis in ersons reducing their weight probably increases the lipoperoxidation products in plasma. The method used for their determination is not, however, specific. The glutathionperoxidase activity is not increasing significantly.

Keywords: Low energy diet; Energy (caloric) restriction; Antioxidative defence; Oxidation damage; Lipoperoxidation; Totalantioxidative capacity

Published: August 1, 2003  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Čelakovský, J., Müllerová, D., Zloch, Z., Matějková, D., & Racek, J. (2003). CHANGES IN HEALTH AND THE NUTRITIONAL STATE IN OBESE PERSONS AFTER WEIGHT REDUCTION. Vojenské Zdravotnické Listy72(4), 170-172
Download citation