VZL 2007, 76(6):216-220

Incidence of Ochratoxin A in Czech Regions

Helena Šultesová1, Miroslav Brndiar1, Jaroslav Kačerovský1, František Malíř2, Jiří Knížek3, Ladislav Jebavý1, Jan M. Horáček ORCID...1
1 Univerzita obrany, katedra válečného vnitřního lékařství Fakulty vojenského zdravotnictví, Hradec Králové
2 Oddělení xenobiochemie Zdravotního ústavu, Hradec Králové
3 Univerzita Karlova, Ústav lékařské biofyziky Lékařské fakulty v Hradci Králové

Katedra válečného vnitřního lékařství Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany pracuje již několik let ve spolupráci se Zdravotním ústavem v Hradci Králové na zkoumání ochratoxinu A (OTA).OTA patří mezi mykotoxiny a je produkován plísněmi rodu Aspergillus a Penicillinum. Vyskytuje se v běžně konzumovaných potravinách a jeho přítomnost byla prokázána v séru zcela zdravých osob. K experimentálně prokázaným nežádoucím účinkům OTA na organismus patří nefrotoxicita, genotoxicita, teratogenita, imunosupresivní účinky a také možnost akutní intoxikace.
V práci byl sledován vývoj hladiny OTA v séru zdravých dárců krve v České republice v průběhu několika let. Nalezené hodnoty byly porovnány s hodnotami v jiných zemích. Bylo konstatováno, že hladina OTA má v ČR od roku 1994 vzestupnou tendenci, přičemž bavorský region již v polovině 80. let minulého století dosahoval osmkrát vyšší hodnoty OTA než Česká republika v polovině 90. let. Tyto skutečnosti jsou pravděpodobně důsledkem globalizace potravinového řetězce. Při porovnání hladin OTA ve dvou českých regionech (Praha a Ústí nad Labem) byla zjištěna vyšší koncentrace OTA v Severočeském regionu, pravděpodobně v důsledku odlišných stravovacích návyků a ekonomické síly obyvatelstva. Byl zjištěn vzestup hladiny OTA se stoupajícím věkem (retenční mechanismus při poklesu glomerulární filtrace). Závislost sérové koncentrace OTA na množství tělesného tuku je málo významná.

Keywords: Mykotoxiny; Ochratoxin A; Sérové koncentrace OTA v populaci; OTA a BMI; OTA a pohlaví; OTA a věk; OTA v regionech ČR

The Department of Military Internal Medicine of the Faculty of Military Health Sciences University of Defence has been working on the research of ochratoxin A (OTA) in cooperation with the Health Institute in Hradec Kralove for several years. OTA belongs to mycotoxins and is produced by Aspergillus and Penicillinum fungi. It occurs in common food; its presence has been proved in the serum of healthy people. Among experimentally proved undesirable effects of OTA on the organism belong: nephrotoxicity, genotoxicity, teratogenicity, immunosuppressive effects and also possible acute intoxication.The study involves the development of OTA level in the serum of healthy blood donors in the Czech Republic within several years. The values have been compared with those in other countries: since 1994, OTA level has an upward trend in the Czech Republic whereas the Bavarian region in the mid-eighties of the 20th century reached eight times higher OTA values than the Czech Republic in the mid-ninetieth. These facts are probably consequences of the food chain globalization. While comparing OTA levels in two Czech regions (Prague and Usti nad Labem), a higher OTA concentration has been found in the North Bohemian region, probably due to different eating habits and economic power of the population. OTA level was rising with higher age (retentive mechanism with decreasing glomerular filtration). The dependence of serum OTA concentration on the amount of body fat is not very significant.

Keywords: Mycotoxins; Ochratoxin A; Serum OTA concentrations in population; OTA and BMI; OTA and sex; OTA and age; OTA in Czech regions

Received: March 20, 2007; Published: December 1, 2007  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Šultesová, H., Brndiar, M., Kačerovský, J., Malíř, F., Knížek, J., Jebavý, L., & Horáček, J.M. (2007). Incidence of Ochratoxin A in Czech Regions. Vojenské Zdravotnické Listy76(6), 216-220
Download citation

References

  1. BAHNEMANN, E., et al. Renal transepithelial secretion of ochratoxin A in thenon-filtering toad kidney. Toxicology, 1997, vol. 120, no. 1, p. 11-17. Go to original source... Go to PubMed...
  2. BAUDRIMONT, I. Variation de la nephrotoxicité de l'ochratoxine A sous l'effet de facteurs métaboliques et non métaboliquep. (These pour le Doctorat, No. 2). Bordeaux, Université II. 25. 10. 1995, p. 3-205.
  3. BREITHOLTZ-EMANUELSSON A., et al. Ochratoxin A in human serum samples collected in southern Italy from healthy individuals and individuals suffering from different kidney disorderp. Nat. Toxins, 1994, vol. 2, no. 6, p. 366-370. Go to PubMed...
  4. BRNDIAR, M. - KAČEROVSKÝ, J. - MALÍŘ, F. - VOSEČKOVÁ, A. - JEBAVÝ, L. Mykotoxiny jako bojové biologické látky. Voj. zdrav. Listy, 2003, roč. 72, č. 5, s. 203-207.
  5. BROWN, MH. - SZCZECK, GM. - PURMALIS, BP. Teratogenic and toxic effects of ochratoxin A in ratp. Toxicol. Appl. Pharmacol., 1976, vol. 37, p. 31-38. Go to original source... Go to PubMed...
  6. GEKLE, M. - SILBERNAGL, P. Mechanism of ochratoxin A-induced reduction of glomerular filtration rate in ratp. J. Pharmacol. Exp. Ther., 1993, vol. 267, no. 1, p. 316-321.
  7. HOOD, RD. - NAUGHTON, MJ. - HAYES, AW. Teratogenic effects of ochratoxin A in hamsterp. Teratology, 1975, vol. 11, p. 23A. (Abstract). Go to original source...
  8. HOOD, RD. - NAUGHTON, MJ. - HAYES, AW. Prenatal effects of ochratoxin A in hamsterp. Teratology, 1976, vol. 13, p. 11-14. Go to original source... Go to PubMed...
  9. IARC MONOGRAPHS on the Evaluation of Carcinogenic Risks of Chemical to Humans: Some naturally occuring substances: some food items and constituents, heterocyclic aromatic amines and mycotoxinp. Lyon, IARC Scientific Publications, 1993, vol. 56, p. 489-521.
  10. KROGH, P. Mycotoxic porcine nephropathy: a possible model for Balkan endemic nephropathy. In PULCHEV, A., et al. (eds.). Endemic nephropathy. Sofia, Bulgarian Academy of Science, 1972, p. 266-270.
  11. LEA, T. - STEIEN, K. - STORMER, C. Mechanisms of ochratoxin A induced immunusuppression. Mycopathologia, 1989, vol. 107, p. 153-159. Go to original source... Go to PubMed...
  12. LUSTER, MI., et al. Selective immunosuppressions in mice of natural killer cell activity by ochratoxin A. Cancer Res., 1987, vol. 47, p. 2259-2263. Go to PubMed...
  13. MALÍŘ, F. Ochratoxiny: mykotoxiny s významnými toxikologickými vlastnostmi. (Habilitační práce). VLA JEP, Hradec Králové, 2004.
  14. MAYURA, K., et al. Embryocidal, fetotoxic and teratogenic effects of ochratoxin A in ratp. Toxicology, 1982, vol. 25, p. 175-185. Go to original source... Go to PubMed...
  15. PFOHL-LESKOWICZ, A., et al. Les mycotoxines dans l'alimentation:évaluation et gestion du risque. Londres, New York, Lavoisier, Tec-Doc, 1999.
  16. PFOHL-LESKOWICZ, A., et al. Ochratoxin A related DNA ductus in urinary tract tumours of Bulgarian subjectp. In Postlabelling methods for detection of DNA adductp. Lyon, IARC Scientific Publications, 1993, no. 124, p. 141-148.
  17. SZCZECH, GM. - CARLTON, WW. - TUITE, J. Ochratoxicosis in beagle dogp. II. Pathology. Vet. Pathol., 1973, vol. 10, p. 219. Go to original source... Go to PubMed...