VZL 2003, 72(3):105-109

6. POLNÍ NEMOCNICE V AFGHÁNISTÁNU — ČINNOST POJÍZDNÉ HYGIENICKO-EPIDEMIOLOGICKÉ LABORATOŘE PŘI KONTROLE POTRAVIN A ZEVNÍHO PROSTŘEDÍ

Karel Kovařík, Miloslav Martinec, Pavel Náplava

Onemocnění zažívacího traktu u lidí způsobené potravou obsahující patogenní mikroorganismy nebo jejich toxiny (food-borne disease) je celosvětově závažný zdravotní problém, jehož důsledkem jsou v některých případech i silné újmy na zdraví. Každoročně je v USA statisticky prokázáno postižení Zhruba u 80 milionů lidí bakteriemi, viry nebo parazity související s kontaminovanou potravinou nebo vodou. Osm set tisíc lidí je zde ročně hospitalizováno a z toho devět tisíc jich umírá na infekci z potravin a vody. Celosvětově se odhaduje, že je ročně postiženo 1,5 bilionu lidí, z toho 3 miliony umírají na infekci z potravin a 2 miliony na infekci z vody. Z vyhodnocení významu bakteriálních onemocnění v USA v 90. letech 20. století vyplynulo, že z 1000 rozpoznaných případů byli původci vyvolávající onemocnění z potravin....

Keywords: Polní nemocnice; Afghánistán; kontrola potravin; bakterie; zdravotní riziko

Published: June 1, 2003  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kovařík, K., Martinec, M., & Náplava, P. (2003). 6. POLNÍ NEMOCNICE V AFGHÁNISTÁNU — ČINNOST POJÍZDNÉ HYGIENICKO-EPIDEMIOLOGICKÉ LABORATOŘE PŘI KONTROLE POTRAVIN A ZEVNÍHO PROSTŘEDÍ. Vojenské Zdravotnické Listy72(3), 105-109
Download citation